Dificultățile financiare cu care se confruntă marea majoritate a companiilor din Europa după criza din 2008 au impus noi modele de management al afacerilor. Pentru a supraviețui, IMM-urile au fost nevoite să abandoneze vechea logică de staticitate și închidere față de lumea exterioară. Pentru a rămâne pe piață a fost nevoie de o schimbare, fără însă a pierde din valoare și profesionalism. Cum au fost atinse aceste obiective? Prin externalizarea unor activități, prin outsourcing (externalizare).
Outsourcing-ul (externalizarea) este un proces prin care o companie încredințează activități și/sau proiecte interne unor furnizori externi de servicii. Cu alte cuvinte, este o strategie implementată de organizații pentru a încredința unor parteneri externi specializați sarcinile îndeplinite anterior de proprii angajați, cu scopul de a elibera resursele interne care, astfel, se pot concentra pe activitatea principală a organizației (core-business).
Pentru a elimina funcțiile pe care un subiect extern expert le-ar putea îndeplini mai bine, mai eficient, mai economic.
Pe lângă scăderea incidenței costurilor fixe asupra costurilor totale, creând astfel un avantaj economic important, exista mai multe beneficii care pot deriva din externalizarea unor servicii, precum:
Dificultatile financiare cu care se confrunta marea majoritate a companiilor din Europa dupa criza din 2008 au impus noi modele de management al afacerilor. Pentru a supraviețui, IMM-urile au fost nevoite să abandoneze vechea logică de staticitate și închidere față de lumea exterioară. Pentru a rămâne pe piață a fost nevoie de o schimbare, fără insa a pierde din valoare și profesionalism. Cum au fost atinse aceste obiective? Prin externalizarea unor activități, prin outsourcing (externalizare).