Curățenie in spitale și clinici
Un mediu curat și sigur din punct de vedere igienic este o condiție esențială pentru orice instituție care oferă servicii medicale, fie că este vorba de un salon cu pacienți, de o sală de operație, de un cabinet de consultație sau de o sală de așteptare. Fiecare tip de zonă are nevoie de protocoale personalizate de curățenie și dezinfecție, în funcție de specificul activităților desfașurate și de nivelul de asepsie implicit necesar, precum și de garanția respectării stricte a acestor protocoale prin sisteme eficiente de monitorizare. Mai multe studii de piață efectuate în domeniul sănătății publice și private au ridicat un aspect foarte important: actul medical în sine nu poate fi apreciat de către pacient decat în timp. În schimb, nivelul de igienă, calitatea hranei și tratamentul uman (asimilabile “serviciilor hoteliere”) sunt elementele principale care au un impact direct și imediat asupra acestuia.
Echipa noastră expertă lucrează zi de zi pentru a asigura condiții ideale de spitalizare pentru pacienți și de muncă pentru angajații instituțiilor, printr-o gestiune eficientă a serviciilor de curățenie și dezinfecție, sisteme moderne de lucru și de control, precum și monitorizarea și optimizarea constantă a costurilor, fără niciun compromis în privința igienei.
Cu o experiență de aproape 40 de ani în Italia si Austria și de peste 14 ani în Romania, firma noastră este recunoscută ca fiind furnizorul cel mai competent de servicii de curățenie și dezinfecție în spitale și clinici din țară, fiind astfel prima alegere pentru instituțiile de sănătate publice și private care doresc ce e mai bun.
De ce să alegeți serviciile noastre de curățenie?
Experiență și Expertiză
Datorită anilor de experiență în spate, în care am fost parte activă a evoluției care a caracterizat standardele, tehnicile și procedurile de lucru specifice serviciilor de curățenie și dezinfecție în mediul sanitar, înțelegem provocările unice cu care se confruntă fiecare spital și clinică în ceea ce privește igiena. Echipa noastră dedicată de profesionisti în curățenie deține cunoștințe solide despre legislația incidentă, proceduri/protocoale specifice de curățenie și dezinfecție, gestionarea în cel mai eficient mod a resurselor umane și materiale implicate în fiecare proiect, necesare pentru asigurarea celor mai înalte standarde de calitate și siguranță. De asemenea, firma noastră folosește cele mai moderne sisteme de lucru, utilaje și produse chimice de curățenie și dezinfecție profesionale, pentru a garanta un nivel ridicat de siguranță și eficiență.
Soluții Personalizate
Pornind de la legislația de specialitate pe care fiecare instituție sanitară este obligată să o respecte, înțelegem că fiecare spital și clinică are exigențe și preferințe proprii. De aceea firma noastră de curățenie poate oferi soluții personalizate, adaptate la nevoile specifice fiecărui client. Indiferent că este vorba de un complex multi-pavilionar sau de un spital/clinică monobloc, mai mult sau mai puțin modernizat, avem capacitatea de a gândi și crea planuri de curățenie și dezinfecție personalizate care vizează toate suprafețele până la cel mai mic spațiu al obiectivului, identificând în mod detaliat toate activitățile de întreținere zilnică și periodică, de curățenie generală și de curățenie după constructor necesare pentru a asigura un nivel ridicat de igienă și, implicit, o durată de utilizare cât mai lungă a bunurilor imobile ale clienților noștri.
Siguranța pe Primul Loc
Siguranța pacienților, a personalului medical, a vizitatorilor, precum și a personalului nostru este prioritatea noastră esențială. Procedurile, protocoalele și sistemele de lucru, utilajele și agenții chimici profesionali utilizați de firma noastră de curățenie respectă cu strictețe legislația în vigoare în termeni de igienă, sănătate și siguranță, asigurându-ne nu doar că toate suprafețele sunt curățate și dezinfectate corespunzator, pentru a minimiza riscul de infecții și contaminări, dar că aceste rezultate sunt obținute cu un efort minim și fără riscuri pentru angajații nostri. În activitatea de zi cu zi, firma noastră utilizează detergenti profesionali cu un înalt grad de biodegradabilitate și dezinfectanți cu spectru larg de acțiune, avizati BIO, achizionați doar de la furnizori certificați UNI ISO 9001 și 14001.
Pachetul de servicii
Pachetul de servicii oferit de CLEANIKA include întreaga gamă de activități de curățenie și dezinfecție zilnică și periodică, curățenie generală, curatenie dupa constructor și alte servicii de curățenie speciale (spălare geamuri la înălțime, decapare/polishare pardoseli din piatra sau PVC, spălare scaune, fotolii și pardoseli textile, etc) pentru cele 3 macro categorii de arii spitalicesti, respectiv, zonele cu risc scăzut, intermediar și crescut de infecție.
Noțiuni principale despre igienizarea în spital
Când vine vorba de dezinfecție, unitățile sanitare-spitalicești necesită o atenție deosebită. Nivelurile ridicate de microorganisme patogene prezente în aceste medii critice necesită mai mult decât o curățenie temeinică.
În special, trebuie subliniat că nevoia de igienizare regulată și completă a ariilor spitalicești a fost prezentă din totdeauna, dar pandemia de COVID-19 a sporit importanța acesteia, impunând necesitatea unor proceduri de lucru și de control mai sigure și eficiente.
Înainte de orice procedură de dezinfecție, este esențial să fie curățațe temeinic toate suprafețele, deoarece murdăria poate interfera cu eficacitatea produselor dezinfectante: scopul combinat al proceselor de curățenie și dezinfecție este cel de a reduce cantitatea de micro-organisme prezente și de a atenua posibilitatea transmiterii infecțiilor asociate asistenței medicale.
Infecţia asociată asistenței medicale (IAAM) este infecţia contractată în spital sau în alte unităţi sanitare şi se referă la orice boală datorată micro-organismelor sau ce poate fi recunoscută clinic sau microbiologic care afectează bolnavul, datorită internării lui în spital sau îngrijirilor medicale primite, fie ca pacient spitalizat sau în tratament ambulatorial, fie personalul sanitar datorită activităţii sale, indiferent dacă simptomele apar, sau nu, în timp ce persoana respectivă se afla în spital.
Unele IAAM-uri pot fi ușor de tratat, altele putând însă să afecteze mult mai grav sănătatea pacienților (chiar pănă la deces), ducând la prelungirea spitalizării și la creșterea costurilor de spitalizare. Numai IAAM-urile din spitale cauzează mai multe decese în Europa decât orice altă boală infecțioasă supravegheată de ECDC (European Center for Desease Prevention and Control).
Măsurile principale de prevenire şi combatere a IAAM-urilor sunt:
- Controlul riguros al modului în care se efectuează asepsia instrumentarului, materialelor sanitare și a mâinilor personalului medical, înainte și după fiecare interacțiune cu un pacient;
- Curățenia și dezinfecţia zilnică și ciclică obligatorii și temeinice a blocului operator, secțiilor de anestezie și terapie intensivă, sălilor de tratament, saloanelor și, în general, a tuturor ariilor cu risc mediu-crescut de infecție, precum și monotorizarea și trasabilitatea tuturor manevrelor efectuate;
- Respectarea circuitelor funcționale corecte pentru bolnavi, alimente, deșeuri, rufe curate şi rufe murdare, etc;
- Formarea tehnico-profesională corespunzătoare a personalului medical și auxiliar în privința normelor fundamentale de igienă de respectat.
- Purtarea echipamentului de protecție şi comportamentul igienic al personalului, bolnavilor şi aparţinătorilor, precum şi a elevilor şi studenţilor care fac stagii în unităţile sanitare;
- Efectuarea controalelor periodice pentru depistarea purtătorilor de germeni la personalul medico-sanitar si auxiliar, elevi, studenţi şi aparţinătorilor bolnavilor;
- Educaţia sanitară a bolnavilor, aparţinătorilor şi vizitatorilor care intră în unităţile sanitare;
Riscul de infecție dintr-o unitate sanitară-spitalicească este determinat de activitatea medicală specifică pe care aceasta o desfașoara, putând fi împărțită în trei macro-categorii principale, fiecare dintre acestea având frecvențe și tehnici de curățenie și dezinfecție diferite în funcție de tipul de mediu și de numărul de persoane care trec prin acesta:
- Arii cu risc scazut de infecție: În această categorie sunt incluse acele zone mai îndepărtate de saloanele pentru pacienți, care nu sunt legate direct de spațiile în care se desfășoară practicile de îngrijire medicală. Vorbim în principal de spații administrative și tehnice și de toate acele zone destinate tranzitului personalului și vizitatorilor: recepții, săli de așteptare, holuri, scări, lifturi, coridoare care duc la ariile spitalicești fără risc. Aceste zone nu constituie, în principiu, un pericol de infecție substanțial, dar este oricum întotdeauna recomandat să se acorde un minim de atenție la proceduri de igienizare.
- Arii cu risc intermediar de infecție: Această categorie include toate acele zone destinate îngrijirii medicale pentru pacienții care nu prezintă riscuri deosebite, precum saloanele de spital ocupate de pacienți aseptici, pentru care nu sunt prevazute proceduri medicale deosebit de complexe sau invazive. Laboratoarele de diagnostic, farmaciile interne și cabinetele medicale de consultații sunt de considerat, de asemenea, zone cu risc intermediar de infecție.
- Arii cu risc crescut de infecție: Această categorie include toate acele arii în care sunt efectuate sistematic manevre de asistență medicală deosebit de invazive. O secție de Boli Infecțioase este considerată de exemplu cu risc crescut de infecție, întrucât pacienții și personalul medical din zona respectivă sunt mai expuși la riscul biologic asociat agenților contaminanți. Alte medii extrem de periculoase și expuse la riscul biologic sunt în final sălile de operație, sălile de naștere, secțiile de transplant, unitățile de transfuzie sanguina, secțiile de anestezie și terapia intensivă, etc.
Pentru serviciile de curățenie și dezinfecție prestate în cadrul unităților sanitare, Cleanika folosește cel mai modern și sigur sistem de spălat pentru pardoseli: cel cu mopuri pre-impregnate.
Măturarea umedă a pardoselii, pentru îndepărtarea mecanică a prafului și eventualelor deșeuri, este etapa premergătoare spălării și este realizată prin trecerea unei lavete din material sintetic netesut (TNT) de unică folosință, atașate de un suport plat special. Laveta este foarte ușor impregnată cu vaselină farmaceutică, cu un miros plăcut de lamâie, caracteristicile speciale ale acesteia garantând măturarea umedă fără ridicarea prafului (antistatică), nociv pentru mediul spitalicesc.
Spălarea și dezinfectarea pardoselilor (inclusiv suprafețele verticale lavabile) se realizează prin acțiunea unui mop plat din microfibră (1 mop nou/suprafața de 15-20 mp), pre-impregnat cu soluție detergentă sau dezinfectantă, peste toate suprafețele de interes, după care este depozitat provizoriu în sacul dedicat din carucior și înlocuit cu altul curat. Pentru această operațiune se folosește un suport special, extrem de usor, realizat din aluminiu și accesorii speciale din plastic analergic, astfel foarte simplu de întreținut (curățat și dezinfectat la finalul schimbului). Sistemul de prindere de tip “arici” permite o fixare foarte fermă a mopului, fără să mai fie nevoie de lamelele tradiționale din plastic/gumă, demonstrate ca fiind un cuib periculor de bacterii (igienă maximă și compatibilitate cu mediul spitalicesc).
În urma utilizării, mopurile și lavetele sunt spălate separat, dezinfectate termic și chimic și uscate în spălătoria internă Cleanika, pregătite pentru un nou ciclu de utilizare.
Pre-impregnarea mopurilor cu soluțiile detergente sau dezinfectante poate avea loc atât în containerele acestora aflate pe carucior, umplute cu cantitatea exactă de soluție preparată prin sisteme automate de diluție, căt și direct în mașinile de spălat profesionale, prin programele specifice instalate în software-ul acestora.
De ce sistemul pre-impregnat ofera siguranță?
Această metodă a fost dezvoltată tocmai în medii de îngrijire medicală, astfel, în locuri cu risc mediu-crescut de răspândire a infecțiilor, unde nivelul de igienă obținut trebuie să fie, evident, unul foarte ridicat. Schimbarea mopului foarte frecvent (1/15-20mp sau 1/încăpere) limitează posibilitatea de contaminare încrucișată, adică trecerea micro-organismelor patogene dintr-un spațiu în altul prin vehicularea mopului de pardosea.
Sistemul tradițional cu găleți și storcător comportă o contaminare continuă a echipametului, de fiecare dată când operatorul afundă și stoarce mopul, riscând crearea în găleată a unui mediu potrivit pentru proliferarea micro-organismelor patogene care pot fi apoi transportate în alte spații.